festligt färgglad lax |
vacker lime |
Har lagat den här smarriga laxen flera gånger och tröttnar inte. Gott, fräscht, färgglatt och festligt. Brukar nöja mig med att servera lättångad broccoli till. Min erfarenhet är att glazen räcker till dubbla satsen lax, resterande går bra att hälla på burk och använda vid ett senare tillfälle.
Nedan ser du receptet som jag lånat från tidningen Buffé.
Ingredienser
- 1 kg laxfilé i bit med skinn
- 2 msk sesamfrön
- 2 broccoli (à 250 g)
- 2 lime
- 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
- 1 dl rostade cashewnötter
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 2 krm peppar
Glaze
- 2 dl sweet chilisås
- 2 dl teriyakisås
- 1 röd chilifrukt (urkärnad och finhackad)
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 dl hackad koriander (1 dl motsvarar ca 1 kruka)
- 1 1/2 msk finhackad ingefära
- finrivet skal av 1 lime
- 2 msk färskpressad limejuice
- 1 tsk torkade, smulade kaffir limeblad
- 1. Sätt ugnen på 150°C.
- 2. Glaze: Rör ihop sweet chilisås, teriyakisås, chilifrukt, pressad vitlöksklyfta, hackad koriander, finhackad ingefära, finrivet skal av lime, färskpressad limejuice och torkade, smulade kaffir limeblad.
- 3. Krydda laxen med salt och peppar. Lägg den på en bakpappersklädd plåt.
- Fördela 1/4 av glazen över laxen. Ställ mitt i ugnen 20–25 minuter.
- 5. Rosta sesamfröna i en torr och het stekpanna. Skär 1/2 av limen i tunna skivor. Skär chili i tunna skivor.
- 6. Skär broccolin i buketter. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Blanda med finrivet skal av resterande lime och olja.
- 7. Ta ut laxen. Garnera med sesamfrön, limeskivor, chili och koriander. Servera med broccoli, cashewnötter och resten av glazen vid sidan om. Basmatiris smakar gott till.
Trevlig helg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar