fin färg på auberginen |
Om du har en halv dag över så är denna maträtt ett välsmakande tidsfördriv. En perfekt rätt att laga tillsammans med kärleken. Bjuder på massor av romantiskt hackande, stekande, fixande och provsmakande. Har lagat denna så många gånger att jag inte längre går efter något recept men ungefär som nedan brukar jag gå till väga. Jag kör på blandfärs men vet att det i ursprunget ska vara lamm.
Moussaka i tomatsås, 6 personer
Ingredienser:
5 st auberginer
8 + 5 hyfsat stora tomater
700 gram blandfärs eller lammfärs
0,5 dl hackad persilja
2 + 2 stora vitlöksklyftor
rapsolja av god kvalitet
1 tsk honung
salt
svartpeppar
Så här gör du:
1. Skär auberginerna i skivor, ca 7 mm tjocka. Ta fram en ugnsplåt, salta tunt på plåten, lägg ut skivorna. Salta även skivornas ovansida. Låt vattna ur i cirka en timme.
2. Stek köttfärsen tillsammans med två fint hackade vitlöksklyftor. Salta och peppra.
3. Tryck vätskan ur aubergineskivorna med hushållspapper.
4. Stek auberginen i rapsolja. Istället för att hälla olja i stekpannan penslar jag skivorna allt eftersom de ska i pannan, annars lätt att de drar åt sig för mycket olja. Inte gott.
5. Skålla tomaterna genom att skära ett ytligt kryss i "botten" på varje tomat, koka upp vatten i en stor gryta och lägg i några tomater åt gången, bara hastigt tills skalet börjar släppa.
6. Medans tomaterna ännu är varma lossas skalet.
7. Skär åtta av tomaterna i riktigt tunna skivor. Lägg på ett fat.
8. Dela de resterande 5 tomaterna och kärna ur. Tärna grovt.
9. Hetta upp olivolja i en kastrull, häll ner de tärnade tomaterna och krydda med 2 fint hackade vitlöksklyftor och en tesked honung. Krydda med ca en halv deciliter hackad persilja, salt och peppar. Koka ca 10 minuter, detta blir då en tomatsås.
10. Varva aubergineskivor, köttfärs och tomatskivor i en ugnssäker form. Börja med ett lager aubergine, strö över köttfärsblandning och fortsätt med ett lager tomatskivor. Salta gärna försiktigt på tomaterna, det brukar behövas. Upprepa tills formen är full. Häll slutligen tomatsåsen överst och bred ut jämnt.
11. Grädda i 175 grader, ca 45 minuter.
Strö över mer persilja som garnering och servera med bröd, riktigt god olivolja och en grönsallad.
Moussakan blir ännu smarrigare om den får dra över natt och värms innan servering. Om du ska äta den samma dag ska den stå och dra ungefär en timme efter att den gräddats för att alla smaker ska komma till sin rätt.
Smaklig måltid!
♥
Väldigt minnes full
SvaraRaderaFörmodligen den godaste maträtt som finns om jag nu måste välja :)
Radera