ska bli till rårörda lingon |
trångt i grytan |
potatispalt serverad med smör, lingon & knaperstekt fläsk |
Har varit en speciell eftermiddag och kväll då jag slutligen tog mod till mig och kokade mitt livs första palt. Har tidigare skyllt på att jag inte har någon kvarn att mala potatisen i, att grytan är för liten, att...
Men det gick hur fint som helst att riva potatisen på järn, finaste sidan. Och femliters-grytan som kändes pytteliten för ändamålet räckte alldeles precis till elva stycken icke ihop-kladdade paltar. Men det var på det berömda håret.
För dig som inte vet så består potatispalt av rå samt kokt riven potatis, rågsikt/vetemjöl och salt. Blandas till en deg som formas till bullar som fylls med rimmat fläsk och kokas. Lite som öländska kroppkakor men utan löken och kryddpepparn. Finns hundra olika varianter på palt, recepten går ofta i släkten men som ovan är det jag är uppväxt med. Hemma i norr äter vi även blodpalt som serveras med renkött, också en delikatess men en helt annan historia.
Jag lyckades, de blev inte för hårda eller osalta! Ännu en liten del matarv som jag har med mig till Skåne. Både kärleken och svärisarna tyckte palt var en höjdare, himla kul. Hade en svag förhoppning om rester kvar till morgondagens lunch men allt gick åt. Det får en väl säga är ett gott betyg, ändå?
En blåsig och regnig tisdag blev till en stor och alldeles särskild dag.
♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar