torsdag, februari 7
Dryga tre månader med lchf
Sägs att man efter tre månader av ändrad livsstil har skapat en bestående, ny vana. Jag har ätit lågkolhydrat kost i snart fyra månader och känner att det stämmer! Första månaden var matinspirationen låg, nu lagar jag på som vanligt och hittar enkelt alternativ.
Tycker inte att jag gått ner särskilt mycket i vikt, men det var inte heller därför jag bestämde mig för att lägga om kosten. Dessutom tror jag ändå att man blir lättare på sikt.
Först och främst märker jag på humöret och energinivån att jag äter på annat sätt. Betydligt mildare toppar och dalar! Stoppar heller inte i mig mat bara för att jag är sugen. I och med detta sätt att äta finns ingen anledning- jag får ingen kick ändå.
I januari brukar jag i vanliga fall vara ganska trött, tänka mycket på solen och lätt dra på mig långdragna förkylningar. I år har januari svischat förbi och jag har så mycket ork och framför allt lust att det nästan är löjligt. Dels har jag kompletterat kosten med D-vitamin men mycket tror jag beror på den generella omställningen.
I så många år jag kan minnas har jag haft eksem i hårbotten. Eksem som kliat och fjällat och vissa perioder även omfattat ansiktet. I november kontaktade jag läkare och bokade tid för en ordentlig utredning. Har varit emot kortisonkrämer då de tunnar ut huden och enbart lindrar, inte läker. Efter bara några veckors lågkolhydratkost avbokade jag läkartiden då eksemen försvunnit till åtminstone 75 %- helt fantastiskt! Mitt hår har blivit tjockare och jag ser hur det växer ut en massa nytt i hårfästet där eksemet varit som värst. Hur det här går ihop vet jag inte, kanske har jag haft en okänd allergi?
Finns situationer jag numer tycker känns meningslösa då jag starkt förknippade dem med mat eller sötsaker. Att åka till IKEA lockar till exempel inte lika mycket längre för där var huvudattraktionen köttbullarna med strips och brunsås. Förstod det naturligtvis inte då, utan nu i efterhand. Att gå på bio drar jag mig också för då jag inte kommer sätta mig där i mörkret med en fet påse lösviktsgodis.
Och, jag kommer göra vissa justeringar i kosten framöver. Kommer "synda" med middagen två gånger i månaden då det finns maträtter jag verkligen inte kan vara utan. De maträtterna är ärtsoppa och re-fried black beans (tex-mex). Mycket kolhydrater i ärtor och bönor men jag saknar just de rätterna vansinnigt mycket!
I början tänkte jag på lchf som en diet vilket jag fått upp ögonen för att det inte är. Lchf är en livsstil och som sådan har jag verkligen tagit den till mitt hjärta.
♥
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tips alltid välkomna! / Jessica
SvaraRadera