fredag, maj 31

Ack så behagligt






Första spolningen av mig själv med trädgårdsslangen för i år. Isande kallt men ack så behagligt! Har varit varmt, så varmt till och med i skuggan och än värre då jag kånkat och flyttat och burit och trixat. Mellan varven vila på bästa filten.






De små vännerna jag hittat och planterat om här hemma verkar trivas i sin nya jord. Har skämt bort dem med massor av vatten och omtanke. På söndag är det två veckor sedan de kom till oss och visst borde de väl ha verkat mer ledsna ifall de vore på väg att lämna in?






Hade kanske en liten förhoppning om att investera i ny gräsklippare endera dagen. Den förhoppningen dog ganska så abrupt i går kväll när vi upptäckte att diskmaskinen havererat. Knappt fyra år gammal och sparsamt använd ska tilläggas. Verkar som att vi är inne i ett flow av haverier men något säger mig att det snart vänder.






Köksträdgården är färdig och mer än så här kommer vi inte plantera i år. Tror jag. Nästa vår är det jag som förkultiverar inomhus för att kunna plantera eget ätbart, prisskillnaden mellan frön och färdiga plantor är stor. I och för sig arbetsinsatsen också men det är så roligt att se de små fröna växa sig stora!




torsdag, maj 30

Ibland är det bättre att vara tyst


bil med text ska man ha på infarten så sällan som möjligt



Har haft lite problem här hemma de senaste dagarna. Problem som tagit hårt på såväl sömnkontot som ettglatthumörkontot- sådan är jag. Specialist på att oroa mig och försöka klura över saker jag inte förstår mig på. Vvs-biten är inte en av mina hemliga talanger. Om jag ser ett rör förstår jag eventuellt att där rinner vatten, där tar min expertis slut.
Nu står den då ute på gården, bilen vars förare ska fixa allt. Fast det innebär ju kanske nya problem av mer ekonomisk natur. Tackar och bockar för att skattepengarna snart når kontot.
Tänkte när bilen rullade in att "usch och fy, det här kommer kosta". Skönt ändå att jag inte tänker "usch och fy nu kommer vi få lämna huset". För så har jag förstått att många andra har det, lever på marginalen. För dig som undrar är våra vattenrör igenrostade vilket, i korta ordalag, orsakat diverse olika problem.



igenrostat så det sjunger om det



Grabbarna rensar och borrar och grejar för fullt i källaren. De mobbar mig lite genom att inte berätta vad som händer och när jag går ner i källaren för att kika vad de gör verkar jag ha kommit just som de är på väg upp. Sedan har jag stått där mol alena i tio minuter och känt mig som en idiot, bestämt mig för att knata trappen upp igen och kika vad de gör där, varpå de varit på väg ner igen. Samtalandes med varandra och i telefon. Vet inte om de kan ha tyckt att jag sinkade dem genom min fotodokumentation till bloggen? Jädra karlslokar.



nyplanterad goding



Vi har i vilket fall fått de nya vinbärsbuskarna i jorden. Svarta vinbär är fantastiskt goda. Ett glädjeämne bland hermelinerna. De ser inte mycket ut för världen men doftar redan gudomligt, hoppas de ska trivas här hos oss. Lägger sten runt om så fint jag bara kan, ren terapi faktiskt.
Så snart jag har vatten igen ska jag ta en dusch och åka in till stan. Mosters äldste kille behöver skor och jag är skickebud!




Latest update! Fångade grabbarna och frågade hur det går. Fick till svar att det var lite mer att byta än vad de först trott samt att de fått kapa en extra bit då vatten nått isoleringen. Låter väl inte så farligt va? *blink*




tisdag, maj 28

Obändig lust






Varje morgon på väg hem från jobbet är det samma visa. Så snart arbetskläderna åker av hamnar jag i koma. Nickar till under bussresan hem, vaknar som av ett mirakel 50 meter innan hållplats. Plingar på ren reflex och tvingar chauffören tvärnita. Kliver av som en slagen hjälte. Funderar hjärnsvagt över om det finns någon anledning att inte sätta mig rätt ner, på trottoaren och ringa hit en taxi. En bil som kör från stan och transporterar mig till bron, här hemma. 600 meter.
Jag är inte alldeles knasigt funtad utan ser till att hålla benen i rörelse. När jag kisande autopilotat hundra meter ser jag en blomma, sedan en kotte med vacker textur, bark med den grannaste av färg, blir alldeles till mig av beundran och bannar det faktum att kameran inte finns tillhands... Varje morgon.






I dag fick jag obändig lust att plocka en bukett blommor, kanske binda en krans och mest bara dofta. Greppade lyckligt högresta Hundkex och kompletterade med syrenklasar från längstbortiträdgården.




måndag, maj 27

Tillhör gamla stammen


trädgårdsland i morgonsol

jordgubbsplantorna sträcker sig mot himlen

för mig okänd buske blommar fint

lilla ulla snodde först mitt hjärta & sedan min plats



Människan är gjord för att arbeta och vistas utomhus. Själv hör jag uppenbarligen till gamla stammen, finns inget mer effektivt sätt att minska stressen i kroppen och huvudet. Idag har jag skrapat ihop fyra timmar i duggregn och sol- jag är fjäderlätt till sinnes.
Kärleken steker blodpudding & bacon, en förförisk doft sprider sig. Hungrig så det riktigt vrider sig i magen. Vem tusan har hittat på att måndagar är hopplösa?




söndag, maj 26

Humöret är det inget fel på









Regnet det bara strilar ner men det är inget att vara ledsen över. Hundbadet i Yngsjö var konstigt nog helt tomt på andra varelser, vi kunde därför härja fritt på stranden. Sandiga, blöta och frusna men ganska så välmående ändå! Svensk försommar när den är som mest ombytlig, haha.




lördag, maj 25

Kvällens goda







Lägger du märke till hur ljust det är? Middag innan klockan slog nitton- kanske är vi inte oförbätterliga, trots allt. En trösterik tanke.




Fästing i röven


efter besök på handelsträdgård

pyssel i det fria

klart som korvspad



Snigel i ögat eller fästing i röven. Vete tusan vad som är värst? Tage hade i alla fall en fästing på ett ställe som såg ut att göra mycket ont. Fästingmedel inköpt för ett par veckor sedan men gör föga nytta i kökslådan!

Garaget är under målning men själv har jag ägnat mig åt mer harmoniskt pyssel. Nämligen märkning för våra grödor- nog så viktigt. Använder mig av drivved som torkat sedan länge och kluddar på med akrylfärg. Kommer avsluta med ett lager klarlack så att de klarar åtminstone en sommars väder och vind. I år planterar vi röd paprika, dill, citrontimjan, vitlök, plocksallad, dill, två olika sorters tomat, svarta vinbär och två olika sorters jordgubbe. Kommer inte fylla ut alla pallkragar men nybörjare som jag är tycker jag att det får räcka.

Om en stund äter vi veckans första måltid vars huvudingrediens är kött. Tjocka revben puttrar på spisen och ska få göra så tills de är riktigt möra. Därefter läggs de i den marinad som jag i förbifarten slängt ihop och vips är det dags att tända grillen. Hoppas, hoppas det smakar.

Sa jag att det är en härlig helg?






fredag, maj 24

Jag är en storm från ingenstans


sena kvällens


Trött, så trött. Fast fredag är fredag. Sen kväll kockat en helhet av aubergine, halloumi, grönsallad, knaperstekt bacon och fyllda tortillas. Med kärlek och trädgård i bröst. Betyg: väl godkänt.

"Jag är 39, jag är ett tappat självförtroende..." Håkan Hellström

Kommer strax tjoffsa ner mig i soffan, sträcka ut benen och vicka på tårna, det här har jag gjort bra!

Härliga helg.




Knoppande Vallmo


inte länge kvar nu..

torghandel




Klockan börjar närma sig nio på kvällen, för en liten stund sedan slet jag min trötta kropp från trädgården. Från de kittlande, kliande känslor som finns där bland buskar och träd och rabatter och framsteg och missräkningar och tystnad och sprakande solnedgång. Nu laga middag, vi kommer äta sent- igen. Oförbätterliga.
Jordgubbsplantorna har kommit i jorden, stenläggningen växer långsamt och ute är det så härligt, så härligt.

Fin helg, du!




torsdag, maj 23

Det kommer aldrig va över för mig





Tar fram biljetterna ibland, stryker med handen över dem och tänker mig att det här kommer bli fint. Jag, Uffe och Håkan på Sofiero Slott, en varm augustikväll. Kan se mig själv i prickig klänning och turkosa skor. Med kärleken vid min sida och svettig Håkan med sin gitarr. Låter nåt va?



onsdag, maj 22

Förföriska dofter


syns det hur den doftar?

onsdagsnöje för unga tanter




Nu blommar syrenen. Doften, söt men ljuvlig, mättar luften. Förstår med ens nyttan av en syrenberså, får en onekligen på andra tankar och bättre humör.
Utöver lång, lång promenad har jag ägnat dagen åt korsord och kriminalromaner, ungefär vad jag behövde. Fasiken vad bra Roslund & Hellström skriver. Har läst alla deras böcker och fastnar varenda gång. Inte bara det, de tar mig med till en värld jag inte visste fanns och får mig att se samband mellan saker som ligger långt ifrån den bakgrund jag själv formats av. Bildande och tankeväckande utöver spännande.




tisdag, maj 21

Vankar av och an


nio rullar mairo "blomma" fyndade för en femhundring




Har svårt att hantera rastlöshet, blir nedstämd väldigt snabbt. Ute avlöser regnbyarna varandra. Vår lilla Ulla löper och hundarna måste passas varenda minut för att inte komma åt att para sig. Tage ylar, gnäller, piper och gör allt för att jag ska förstå hur orättvis hela situationen är. Summan av kardemumman är att jag inte kan göra annat än att rastlöst vanka av och an. An och av. Som en guldfisk i sin pyttelilla skål.
Har försökt mig på att städa. När jag varit i ett rum har Tage lyft benet och kissat på gardinen i ett annat.   Undertiden jag torkat upp den olyckan kräktes Ulla i sängen där vi hade rena lakan. Djupa andetag mest hela tiden. Minns inte när jag senast varit på så explosivt men ändå deppigt humör.

När nu mörkret lägrat sig har frustrationen inombords pyst ut något. Tog en biltur till Vånga för att hämta upp tapeter jag fyndat på nätet. Kvinnan som sålde rullarna var hur behaglig som helst. Synd att jag inte är fem år längre för då hade jag frågat om vi inte kunde bli bästisar. Fynd och tur till bils hjälper helt klart upp en dag som denna. Men snälla, låt det dröja länge till nästa skitdag!




måndag, maj 20

Måste bara få tipsa!


tro mig- ett mirakel



Är verkligen ingen storkonsument av salongsbehandlingar- har faktiskt aldrig varit på en sådan. Inte heller en storkonsument av hemmabehandlingar- har knepig hud/hy som gärna rodnar och fjällar. Min plånbok försöker hålla mig så långt ifrån dyra krämer som det bara går. Som du ser finns inga annonser på min blogg och det betyder att jag inte tjänar pengar på de, få, saker jag skriver lyckligt om.

Till ansiktet har jag nyligen upptäckt Organique. Märket som jag först därefter förstått tillhör ett Kristianstad-baserat företag. Ett verkligen tipptopp sådant då mitt ansikte har aldrig mått bättre. Dryga produkter, väldoftande men utan att irritera huden. För oss som är känsliga mot dofter avskräcker butiken men produkterna är utmärkta. Jag lovar, våga prova.

Fötterna mår finaste fint av Footner. Ett mirakelmedel som jag fick av min mamma första gången. Hon hade köpt hos Apoteket och tänkt använda innan semester, glömt göra så och gav mig. Jag satt där med fötterna i bad i en timma. Svor sedan åt att jag inte märkte någonting alls. Fick en chock på den femte dagen då torr hud föll av i drivor. Log på den åttonde dagen då fötterna var lenare än en videkisse i vårsol.
Jag har testat två gånger och vet att det fungerar. En kollega likaså. Som ett mirakel!




Torghandel


grönt är skönt



Slet mig från lugnet här hemma och åkte in till stan. Efteråt insåg jag att det gör mig hur stressad som helst. Det här med att gå på befolkade gator, synintrycken, dofterna och framförallt ljuden. Nickade i det närmsta till i bussen på väg hem- blott två timmar senare. Det är som att jag registrerar miljoner tankar på kort, kort tid och blir överväldigad. Gjorde i vilket fall en hel radda ärenden och besökte Röda Korsets loppis. Fast naturligtvis i omvänd ordning.
Bäst med en stadsrunda är helt klart Lilla Torg och tälten med blomster och grönsaker. Åkte lättat hemåt med svensk sparris och andra godsaker i min vintage dramaten...




söndag, maj 19

Behov av att rensa luften


man ska ha husvagn

äppelblom med rapsfält i bakgrunden

skirt rum

glittrande & friskt




Satt på vårt favorithak och åt frukost i morse. Plötsligt gick strömmen, allt elektriskt surr tystnade och någon i lokalen skojade om att nu kommer Lucia. Personalen var snabba med att tända stearinljus och efter bara en liten stund kom det förlösande regnet med tillhörande åska. Är oerhört svag för både förlösande regn och mullrande åska- sätter mig helst av allt ute och beundrar på skådespelet.
Bilder från eftermiddagens sköna runda ute bland stock och sten. Gärdsgårdar och kossor. Rapsfält och äppelblom. Kullar och sluttningar.

Tack vare rusket och en dos beslutsamhet är huset minutiöst städat. Sådär välordnat och luftat som det annars bara är vid högtidligare tillfällen. Du vet, var sak på sin ursprungliga plats. Doftande av citronsåpa. Himlarns så befriande att ha rensat, kastat övertrötta blommor, dammat och fixat. Tappar i vanlig ordning mer energi innan jag börjat hugga i än under själva sessionen. Går ju egentligen raskt när vi väl sätter lite fart.

Nu ska jag kasta mig över inspirerande pyssel-tidning. Med benen högt och max ett halv öga fäst på hockeyfinalen. Söndagar är inte alls dumma. Inte alls.




Grön sparrissoppa


har hur mycket gräslök som helst

skummande soppa på grön sparris



Improviserade ihop en soppa på grön sparris innan det bar av på lördagens arbete. Gjorde den lite matigare genom att servera bland annat knaperstekt bacon till. Inte lika gott som den vita sparrissoppan men klart godkänt. Äter mer grönsaker än någonsin förr- allt tack vare den lchf/gi kombination som vi mår så in i bänken gott av.




lördag, maj 18

Dagens trädgårdsland



färdigtgrävt och markduk på plats

pallkragarna utplacerade och stensättning påbörjad

tjusigt?



Kärleken har tagit vid där jag slutade och kommit en mycket bra bit på väg. Fin och tillfredställande känsla, det här med att hjälpas åt både ute och inne. Om vi fortsätter jobba lika målinriktat är det snart, snart tid att plantera. Jordgubbsplantorna står och darrar av förväntan. Jag darrar med dem.
Jobbar denna helg och eftersom dagen bjuder ett långt pass om tolv timmar så har jag mest bara sovit mig i form. I morgon är det min tur att ta ett tag i trädgården, längtan.




Första gången falafel







Vad jag kan minnas har jag aldrig förr ätit falafel och är därför fel person att betygsätta receptet. Fakum är att jag igår inte ens kunde stava ordet. Fast fifasen så god vi tyckte den var- Tareq's falafel. Serverade grönt, Feta, örtdressing och lyxiga olivoljan till. Rena festen!




fredag, maj 17

Lyckan över en svettig överläpp


gun-gun är alltid nära men märks sällan

två tredjedelar avklarade



Att arbeta med kroppen är tamejtusan det bästa som finns. Lyfta, bära. Kånka mer och svettas på överläppen. Stanna en kort flämtande stund, hämta andan. Gneta vidare. Kisa mot solen. Dricka girigt direkt från trädgårdsslangen. Se målgången där borta i vänstra ögonvrån. Klockan är inte ens tio på morgonen men jag har grävt och kämpat i tre timmar redan.
Tänker himla kloka saker när jag jobbar fysiskt. Tankar som "vilken tur att vi inte är rikingar, då hade vi förmodligen anlitat någon..."

Jag känner mig som de ser ut. De som står på Everest och håller flaggan.




torsdag, maj 16

En liten bit på väg






Börjar få lite styrsel på tankarna vad gäller anläggandet av vårt trädgårdsland. Pallkragarna har hittat sin plats. Under hela spektaklet lägger vi markduk och gångarna mellan kragarna täcks med kullersten för att slutligen fogas med grus eller sand. Har kört fram en del sten i gassande solsken, planterat tomatplantor i krukor och suttit långa stunder och funderat. Lättskött och minimalt med ogräs är målet.
Skitig, trött och vrålhungrig. Till middag kommer jag laga falaffel- Tareq Taylors recept.
Kommer bli bra, det här.




Slumpartad samling


titta på den ängslige terriern som står på mjölkaret



Har för vana, eller kanske ovana, att bjuda på en hel massa auktioner hos den lokala nätfirman. Saker jag tycker är fina och därför vill veta vad de klubbas för. Kort sagt är enklaste sättet är att lägga ett bud på utropsnivån. Häromdagen fick jag ett "grattis till vunnen auktion" och satt som ett frågetecken. Visade sig att jag vunnit en hel flock gamla porslinshundar för sjuttio riksdaler. Ny samling, bara sådär.




onsdag, maj 15

Rent samvete & skit under naglarna






Har gjort en stor investering för framtiden. Den består i stora drag av sex pallkragar, massor av jord, markduk och plantor. En inte särskilt orimlig dröm under förverkligande. Att skita ner händerna, vattna, tillbringa långa stunder i gassande sol, svettas och glädjas åt framsteg- bra för vilken själ som helst.

I skymningen bygger vi ihop de pallkragar som ska rymma jordgubbar och annat naturgott. Hur kommer det sig att det så ofta är i sällskap av en döende solnedgång det händer?




tisdag, maj 14

Saknar dig ibland


min egen nikka-soppa




Enormt sugen på barndomens skolmat- Nikkaluoktasoppa.

Min första, lilla skola med 23 elever i årskurs 1-9 var både bra och inte bra alls. Lunchen höll ofta samma klass som en gourmetkrog, vi hade världens bästa köksa! Tyvärr tog lärares tvång- "sitt kvar tills du ätit upp även fiskens skinn"- kål på allt vad lust hette. Där satt jag och tuggade hulkande medan kompisarna lekte. Satt tills det ringde in och lektionerna åter tog vid. Om jag äter fisk i dag? Nej, helst inte och absolut inte om den har skinn och ben. Samme lärare tog mina skidstavar i beslag på gymnastiklektionerna, ville få mig att kämpa mer och åka snabbare. Sist och utan stavar blev till ångest. Åker inte gärna skidor till denna dag och lägger mig platt ner så snart ordet tävling nämns. Allt låser sig. Jo, just det- magistern tog även mitt suddgummi. Höll upp det inför resten av klassen som ett exempel på vad som skulle hända även dem ifall det suddades för mycket. Idag skriver jag gärna, bra och förmodligen med en högre frekvens än vad jag annars gjort. Filar på texterna bäst jag vill. Där fick du din struntgubbe!, vågar jag tänka idag. Men då var jag så blyg och ville allt för gärna vara duktig.

För att återgå till kål och köttfärs i mustig buljong. Har letat på nätet och frågat runt. Recepten är lika många som soppan är billig, valde därför att komponera fritt.

Min alldeles egna Nikka-soppa, minst 10 portioner

300 g strimlad vitkål
700 g blandfärs
1,5 dl (hemkokt) chilisås
1 hackad gul lök
3 grönsaksbuljongtärningar
2,5 liter vatten
3 msk soya
salt, peppar, cayenne

Bryn köttfärsen och strimla under tiden vitkålen. Tillsätt den hackade löken i köttfärsen mot slutet. Häll allt i en jättegryta och låt koka mjukt. Smaka av med salt.

Så. Jädra. Gott.




Om du letar så finns jag här


uffe & jag

maskrosfylld äng, intill kurvig väg



Efter sol kommer moln och lite kallare vindar. Passar mig utmärkt och är behagligt dämpande. Tycker om och behöver dynamik i levandet. Skyndat att laga den varma soppa jag suktat efter. Passat på att bära tunn kofta och sovit gott i mörkret av ett regnmoln- hela dagen lång. Att omfamna talesättet "det finns en tid för allt" är verkligen att framgångsrikt njuta, oavsett vilken väderlek som må korsa min lummiga stig. När det faller varmt regn klär jag av mig in till bara mässingen och dansar loss ute på gräsmattan, alltid och såklart. Lovar att inte fotodokumentera när den dagen åter kommer.




måndag, maj 13

Suger på karamellen








Mindre än två månader kvar till semestern. Tänka sig, hela fyra veckors ledigt tillsammans med kärleken- det har aldrig tidigare gått att få till.
Sitter och fluktar på resor. Gör någon mental notering här och en annan där. Vill se Håkan Hellström, göra Köpenhamn, åka hem till norr, ordna spontana grillfester, ligga på stranden i så många dagar på rad att jag blir desorienterad och tappar räkningen. Vill försova mig varenda morgon och äta solvarma jordgubbar till frukost. Vill safta och plantera. Vill inte missa en enda stor loppis!

Fast vet du vad som händer först? Mamma, pappa och systerson kommer hit för många sköna dagar i juni. Då önskar jag mig Ven till cykel, i sällskap av gula rapsfält och medtagen matsäck. Ledig i dagarna åtta och dit är det inte fullt tre veckor.

Suger på den här semesterkaramellen.