söndag, september 15

Italiensk potatiskaka- recept!





Potatiskaka! räcker till 8 personer


2,5 paket bacon
5 bakpotatisar
1 msk maizena
200 gram parmesanost
2 msk färsk, strimlad basilika
1 msk körvel
1 tsk timjan
salt & peppar


# Sätt ugnen på 185 grader
# Kläd en avlång brödform med bacon. Lägg skivorna tvärs över formen så att ändarna hänger ut över kanterna. Låt skivorna överlappa varandra något.
# Skala och riv potatisen och parmesanen grovt. Blanda potatis, parmesan, örter och maizena. Smaka av med salt och peppar.
# Pressa ur vätskan från potatisblandningen, fyll sedan den baconklädda formen. Vik slutligen över baconändarna så att skarvarna möter.
# Ställ en tung form eller annat ugnståligt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen.
# Grädda i mitten av ugnen i ca 60 minuter. Låt kallna under press i minst två timmar.

---------

Jag valde att laga potatiskakan kvällen innan den skulle ätas. Innan servering stjälpte jag upp den på en ugnsform, satte ugnen på grillvärme och högsta temperatur och lät baconet få fin färg. Kakan höll ihop mycket bra och var enkel att skära i skivor.

Mumma!




2 kommentarer:

  1. Kan man använda annan ost än parmesan?

    SvaraRadera
  2. Jag har inte testat men annan smakrik ost bör gå lika bra!

    SvaraRadera