tisdag, augusti 19

Ärtsoppa i Crock Pot/ vädret fått spel/ nattjobb


ner med stora stycken allt

slå igång & lägg dig och sov

placera själva grytan på bordet,
duka & ät

fyllig!

bjud vännerna på en smak

varsågod ulla!

janssons skållade, recept från brunkebergs bageri




Ärtsoppa i Crock Pot blir fantastisk! Fantastisk. Arbetsinsatsen inklusive disk av grytan var cirka 15 minuter och då har jag tagit i i överkant. Hur är det ens möjligt? När jag kom hem från jobbet tog jag fram maskinen, hämtade upp rimmad bog från frysen, skalade en lök, plockade ärtorna ur skafferiet och öste ner det hela i grytan. Alltså icke blötlagda ärtor. Ett fryst stycke kött. En hel lök. På med vatten, fond, timjan- timern på åtta timmar.

Sedan gick jag och la mig för att vakna till färdig ärtsoppa. Ja, köttet fick jag fiska upp och dela i mindre bitar men resten var klart. Uffe tyckte att ärtsoppan aldrig varit så fyllig. Till och med färgen var fylligare än vanligt. Åtta timmars tillagning hade varit i överkant, köttet var mört efter ungefär fem och en halv timme, soppan lät jag fortsätta puttra en stund till.

Ren magi och jag ska hädanefter använda Crock Poten ofta, ofta. Om jag får lov att slå ett slag för denna maskin så vill jag sammanfatta: Ryms i en diskho av standardstorlek, ingenting bränner fast, lättanvänd, "slow cooking" utan passning, grytan är snygg och ställs med fördel direkt på bordet (ja, jag tycker att det är högst relevant), grytan kan även användas i vanlig ugn eller på spisen, tidsbesparande så in i bänken utan att kompromissa med kvalitén på långkoken.

Till soppan åt vi varsin macka på limporna jag bakade i går. Svärisarna fick en limpa och har beställt fler. Brödet tog sin lilla tid att göra men det var roligt bak! Saftigt, härligt bröd. Ur receptboken från Brunkebergs bageri. Den rekommenderas också.

Fasiken vad det går bra nu!




4 kommentarer:

  1. Alltså, vart får du din energi ifrån?! å katten! vad sugen på bröd jag blir, jag får snart sluta läsa din blogg.....men det gör jag inte, det är ju ren terapi att läsa den :) ber att få tipsa om Saras delikatesser, en blogg av en tjej jag jobbat med en gång i tiden....vi var lyckligt lottade och di gamle med...hon bakade var och varannan dag på jobbet...mycket gott :)

    T, som ska äta ute idag..........

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker jag kopplar av så bra när jag lagar mat & bakar- det ger mig massor av energi. Och du, vad jag njuter i det svalare vädret! Sover gott, andas gott. Närapå att jag kan bli lynchad när jag skriver det... Ska utforska Saras under kvällen är på jakt efter nya utmaningar :)

      Åhå, det låter som en mysig kväll... Läste förresten om Albert Hotell i Trollhättan (maten lär ska vara fantastisk), är det lika bra som det verkar? Det är inte dit du ska?

      Radera
    2. Albert ÄR bra, något kostsamt förstås, men dit gick vi inte, vi åkte till vänersborg istället, koppargrillen heter restaurangen och jag åt en toast Aliza....mycket gott! lime-citroncheeskake var gott det med. Hoppas du hittar något hos Sara!

      Radera
    3. Ja, har hittat en massa gott hos Sara, särskilt roligt att hon har många recept utan mjölk, ägg och så vidare!

      Radera